Пране на ръка без грешки

Може да изглежда елементарно, но все пак и прането на дрехи на ръка има своите тънкости и колкото и да не ви се вярва, можете да допуснете грешки, които да увредят дрехите ви.

В повечето случаи, по този начин се перат фини и деликатни материи, защото би било пагубно за тях да ги изперете в пералната машина. Ето защо решихме да споделим какво НЕ трябва да правите, когато сте решили да перете на ръка.

1. Слагате дрехите в легена (мивката) преди да е пълен с вода и преди да сте добавили перилен препарат

Помнете, че винаги трябва да сте напълнили легена с вода и да сте добавили прах за пране, който да се е разтворил, преди да сложите дрехите във водата. Ако първо сложите дрехите, силната струя може да увреди тъканите, а перилният препарат да се разтвори върху дрехата -това може да го прави труден за изплакване и могат да се появят петна. Задължително проверете и етикетите на дрехите, за да сте сигурни дали трябва да ги изперете в студена или хладка вода.

2. Търкате петната

Агресивното търкане на петната, може да увреди тъканта, особено деликатната. В домашни условия можете да третирате петната съвсем леко с течен перилен препарат или препарат за петна, като съвсем леко разтъркате петното с върховете на пръстите си. Оставете дрехата да се накисне.

Ако не сте сигурни за произхода на петното, както и как да го почистите, нашият съвет е винаги да се консултирате със специалист, защото има опасност петното да се засече.

3. Използвате кранчето на чешмата за изплакване

В повечето случай, по този начин дрехите се разтягат. Затова просто ги изплакнете, така както сте ги изпрали – в леген с чиста вода. Възможно е да се наложи да смените водата няколко пъти, но това зависи от количеството перилен препарат, което сте използвали.

4. Изстискване

Усукване, събиране, стискане – изстискването на дрехите много често се случва точно така. За съжаление, особено при деликатните дрехи, така могат да се нанесат щети върху дрехата. По-добрият вариант е съвсем леко да стискате дрехата по дължина, за да може излишната вода просто да се изцеди. Другият вариант е да окачите дрехата някъде или да я сложите на закачалка, за да може водата да „изкапе“.

5. Съхнене

Закачване, простиране, увисване – това разтяга материите. За да се гарантира, че деликатните дрехи, особено плетивата, няма да променят формата си, ги оставете да изсъхнат върху плоска повърхност като отдолу поставите кърпа. Другата възможност е да оставите дрехите да съхнат на закачалка.

Create a website or blog at WordPress.com