Основни правила при пране

Пране след пране, свикваме с този процес и започваме да го правим механично. Но понякога нещата се объркват и се чудим защо. Затова решихме да изброим основни правила, с които да улесним тази задача.

1. Винаги разделяйте дрехите и текстилните изделия спрямо материите им – деликатни материи като коприна и вълна се перат отделно от памучните и хавлиените изделия.

2. Задължително проверявайте символите върху етикетите на дрехите – така ще разберете на каква температура е подходящата или трябва да дадете изделието на химическо чистене.

3. Запомнете, че не е препоръчително да търкате петно. Попийте го леко със салфетка, тъй като това може да помогне да премахнете част от замърсяването без да повредите тъканта.

4. Избягвайте използването на топла вода за петна от неизвестен произход, защото това може само да ги фиксира. Добре е изцапаната дреха да се почисти в рамките на 24 часа, но ако нямате представа от какво се е получило петното, е добре да се консултирате със специалист!

5. Силно замърсените дрехи винаги се перат отделно от слабо замърсените такива и проверете дали пералнята ви има програми за различните степени на замърсяване.

6. Много от червените и черните дрехи, както и тъмните дънки, пускат боя при пране. Затова не трябва да ги смесвате със светлите такива, за да не се получат нежелани оцветявания.

7. Не забравяйте, че не бива да слагате белина заедно с праха за пране. След като започне избраната програма на пералната машина, добавете белината 5 минути след това, тъй като праха за пране „спира“ действието й.

8. Не използвате белина, ако перете тъмни дрехи. Ще се получат светли оттенъци, а някой от изделията могат да променят цвета си.

9. За да се изперат дрехите максимално добре, между прането и барабана на пералната машина, трябва да има свободно пространство от около 20 – 25 см. Ако перете деликатни материи, барабанът трябва да е наполовина пълен.

10. Не оставяйте влажно пране в пералната машина или в коша за пране. Това може да стане причина за поява на петна от влага, гънки и набръчкване.

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: