Съвети за пране на хавлиени кърпи вкъщи

Ежедневно използваме хавлиени кърпи както в банята, така и понякога в кухнята, но все пак е важно да знаем как да ги запазим чисти и в добро състояние за по-дълго.

Преди да започнем със самите съвети, трябва да споменем, че е задължително при закупуването на нова кърпа, да я изперете преди да я използвате. Така ще сте сигурни, че вече не е замърсена, а и първото пране подобрява попивателната способност на кърпата.

Първото най-важно нещо, което трябва да знаете е, че е препоръчително да перете хавлиените кърпи, които използвате след къпане, както и тези за лицето и ръцете, на всеки от 3 до 5 дни или поне веднъж седмично, тъй като в тях се задържат мръсотия и микроби. 

Както и до сега сме напомняли, не забравяйте, че преди да пристъпите към пране, е необходимо да погледнете етикета – в зависимост от състава на хавлиите, препоръките за пране могат да бъдат различни. Също така, трябва да перете хавлиените кърпи отделно от останалите дрехи по хигиенни причини.

Най-добрият съвет за пране им е това да се случва на 60°C, тъй като високите градуси ще спомогнат за по-доброто изпиране, както и за своеобразна дезинфекция на тъканта (ако не е оказано друго на етикета). Важното е да уточним обаче, че при такава висока температура е нормално цветът да избледнее по-бързо, затова ако решите, можете да перете хавлиените си кърпите на поне 40°C.

Освен това, не забравяйте, че е препоръчително да отделяте белите си кърпи от цветните такива, за да не се получи смесване на цветовете и оцветяване на тъканите при изпирането – именно на високи градуси на пране е много вероятно цветните хавлии да „пуснат“ от цвета си. Относно белите хавлиени кърпи, бихте могли да използвате и щадяща белина, ако е позволено според етикета, но не прекалявайте, тъй като белината много често захабява и изтънява тъканта.

Не забравяйте и омекотителя, който пък ще направи хавлиите ви меки, но отново не прекалявайте, тъй като има възможност заради прекаленото количество, кърпите да загубят попивателната си способност.  

След като ги извадите от пералната машина, се постарайте да „разпънете“ кърпите от всички краища, тъй като ако имат декоративни елементи и кантове, или по-дебели шевове и ръбове, те обикновено леко се свиват от прането и формата на кърпите се променя. Освен това, ако ги простирате на открито, постарайте се цветните ви хавлии да не бъдат огрявани директно от слънцето, тъй като ще избледнеят по-бързо.

Ако имате колебания какво и как да го изперете или просто имате въпроси и нужда от професионален съвет, ние сме насреща, за да ви отговорим и можете да ни откриете във Fаcebook.

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: