Как да перете правилно: 10 най-често срещани тъкани

Прането не е трудна работа, просто понякога има важни детайли, които не са за пренебрегване, особено ако искаме да запазим дрехите си в добро състояние за по-дълго. Объркването най-често настъпва, когато се замислим как се перат правилно различните тъкани. За това можете да прочетете по-долу, но общото правило е винаги спазвайте инструкциите за избор на температура и програма за пране, указани на етикета за грижа.

Памук

Едно от най-често срещаните и издръжливи влакна, памукът, е абсорбиращ и здрав. Въпреки това, всички дрехи с над 80-90% съдържание на памук обикновено се свиват с 5-10% по време на първото си пране, затова го имайте предвид при следващата си покупка.

Как се пере: Използвайте програмата за изпирането на памучната дреха с универсален препарат за пране и определете правилната температура чрез етикета на дрехата – обикновено тя е между 30 и 40°C.

Лен

Ленът е лека, естествена материя, която обикновено се използва при летните дрехи, тъй като тази тъкан е дишаща, правейки дрехите удобни за носене.

Как да се пере: Използвайте програма за деликатни тъкани или за ръчно пране, тъй като ленът е тънък и лесно се мачка. Обикновено тази материя изисква ниска температура на пране, тъй като при по-висока има опасност да се свие. Все пак, обърнете внимание на етикета на дрехата за температурата на пране, тъй като при всяка дреха това е индивидуално.

Коприна

Коприната е лека и деликатна тъкан, която има висока степен на абсорбация на влага. Устойчива е на износване и гънки.

Как да се пере: Използвайте програма за деликатни тъкани, за ръчно пране или такава, предназначена специално за коприна, като добавите мек препарат за пране. Обърнете внимание на етикета за температура на пране (обикновено е до 40°C) и изискванията за добавяне на омекотител, ако използвате такъв.

Вълна

Вълната е естествена тъкан, която има няколко предимства: не се мачка, не задържа петна и мръсотия, съответно се почиства лесно. Не забравяйте, че това са качества на облекла от 100% вълна и те могат да бъдат доста скъпи, а и изискват специални грижи.

Как да се пере: Химическо почистване, изпиране на ръка в студена вода с прах специално за вълнени изделия или използване на програма за пране за вълна. Много внимавайте с точната температура на пране, уточнена на етикета на дрехата, тъй като е възможно свиване на тъканта. Освен това, обърнете внимание и на това дали е възможно или забранено използването на омекотител при пране на конкретната дреха.

Кашмир

Кашмирът е естествена материя от козя вълна – фина, мека, лека и здрава. Топли добре, но задържа лесно петна и има опасност да се появят малки възелчета по дрехата.

Как да се пере: Изпиране на ръка задължително с хладка вода и малко прах за пране, а след това се простира хоризонтално и без да опъвате дрехата. Препоръчително е да не я изстисквате и усуквате, а да оставите дрехата да се изтече сама. Много внимавайте с точната температура на пране, уточнена на етикета, тъй като има голяма опасност от свиване на тъканта.

Деним

Денимът ни е добре познат като материя за дънкови панталони, гащеризони и якета, която е издръжлива и удобна. Много често обаче дънковите дрехи не са от 100% памук, а се добавят тъкани като полиестер, спандекс, еластан и се оцветяват с различни багрила. За да проверите дали вашата дреха „ще пусне цвят“ при първото пране, намокрете някое ъгълче и изстискайте плата – ако капките вода са цветни, то трябва да изперете дрехата самостоятелно.

Как да се пере: Денимът дава възможност да се пере както на стандартна програма, така и чрез ръчно пране, с дрехи сходни по цвят. Обикновено температурата на пране е 30°C, но ако забележите петно по дрехата, то трябва да се третира. Препоръчваме ви в такъв случай да се обърнете към професионалист, тъй като ако денимът е оцветен в тъмно синьо или черно, може мястото на петното да се обезцвети.

Акрил

Акрилът е така наречената „изкуствена вълна“ – лек и мек на допир, но не топли толкова, колкото естествената вълна или кашмирът. Предимството е, че тази материя запазва цвета си по-дълго и в повечето случаи се почиства лесно.

Как да се пере: Използвайте програма за деликатни тъкани или за ръчно пране, като добавите мек препарат за пране. Обърнете внимание на етикета за температура на пране.

Найлон

Първото напълно синтетично влакно, разработено някога – найлонът, е изключително устойчив и гъвкав. Влакната му се сушат много бързо, тъй като не абсорбират толкова много влага и това прави найлонът предпочитана материя за спортни дрехи. 

Как да се пере: Използвайте програма за пране на синтетични материи на ниска температура.

Полиестер

Качествената полиестерна дреха запазва формата си дълго и е устойчива на гънки. Влакната на полиестера се сушат изключително бързо, но за съжаление не са толкова дишащи, колкото други тъкани, затова и често запарват кожата.

Как да се пере: Използвайте програма за пране на синтетични материи на ниска температура и не прекалявайте с омекотителя, ако използвате такъв.

Ликра/ еластан

Това са синтетични материи, леки и разтегливи. Използват се главно за бански, клинове, спортни облекла, чорапогащници.

Как да се пере: Използвайте програма за пране на синтетични материи на ниска температура или пране на ръка.

Район

Районът има сходни качества с памука от естествени влакна, но по-скоро спада към полусинтетичните материи и е по-познат като вискозна коприна. Предимството му е, че не задържа мръсотия.

Как да се пере: Използвайте програма за деликатни тъкани или за ръчно пране, като добавите мек препарат за пране. Обърнете внимание на етикета за температура на пране.

Не забравяйте, че е препоръчително да перете разделно като комбинирате дрехите по цветове и температура на пране. Други съвети за правилно пране можете да намерите тук. Ако имате колебания какво и как да го изперете, или просто имате въпроси и нужда от професионален съвет, ние сме насреща, за да ви отговорим. Можете да ни откриете във Fаcebook.

Create a website or blog at WordPress.com

%d блогъра харесват това: